Προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων
Θεσσαλονίκη 7 Νοεμ. 2004

Η ταχύτητα της σημερινής εποχής δημιούργησε μια σειρά από προγράμματα «πλατφόρμες» που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία προγραμμάτων και εφαρμογών. Έτσι, ενώ παλαιότερα ο προγραμματιστής χανόταν μέσα σε χιλιάδες γραμμές κώδικα γραμμένο με έναν απλό ASCII editor, τώρα χρησιμοποιεί «σουίτες» με ενσωματωμένο κώδικα και έτοιμες ρουτίνες ή βιβλιοθήκες (λογικό, γιατί άλλωστε να ανακαλύπτουμε συνεχώς τη ρόδα ενώ το έχουν κάνει κάποιοι άλλοι πριν;).

Το μέγεθος μιας τέτοιας «πλατφόρμας» (ή «σουίτας» ανάλογα με το marketing όνομα που της δώσανε) η ευκολία, και οι δυνατότητες που παρέχει στον προγραμματιστή ποικίλουν ανάλογα με το κόστος. Έτσι παρατηρούμε πως οι μεγάλες επαγγελματικές «πλατφόρμες» που υποστηρίζουν πολλές γλώσσες προγραμματισμού, με τεράστιες βιβλιοθήκες από έτοιμο κώδικα, είναι φυσικό να έχουν το μεγαλύτερο κόστος. Αυτές συνήθως απαιτούν και ικανοποιητικές γνώσεις προγραμματισμού και επομένως δεν είναι ιδανικές για αρχάριους. Από την άλλη, για τον χώρο του web development και την δημιουργία ιστοσελίδων, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ορισμένα προγράμματα με περιορισμένες δυνατότητες που με απλές διαδικασίες κατασκευάζουν στατικές ιστοσελίδες βασισμένες σε τυποποιημένα πρότυπα (templates). Τέτοια μικρά προγράμματα φιγουράρουν συνήθως σε περιοδικά πληροφορικής με πολλές υποσχέσεις και προβολή.

Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς με ένα τέτοιο πρόγραμμα; Μια απάντηση υπάρχει μόνο. Να παίξει για μερικά λεπτά διασκεδάζοντας με τα εντυπωσιακά εφέ που συνήθως ενσωματώνουν. Τίποτα περισσότερο. Ένας αρχάριος χρήστης δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα από τις δεκάδες άλλες παραμέτρους που χρειάζονται σε μία ιστοσελίδα και δεν υπάρχουν ενσωματωμένες στο πρόγραμμα. Επίσης, ο αρχάριος χρήστης δεν γνωρίζει και τις τεχνικές προώθησης της ιστοσελίδας και επομένως δεν μπορεί να προετοιμάσει κατάλληλα την ιστοσελίδα που δημιουργεί. Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα; Η κατασκευή μιας κακόγουστης συνήθως ιστοσελίδας με σειρά από προβλήματα και ατέλειες που αν δημοσιευτεί θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια και θα μειώσει την εικόνα της επιχείρησης γενικότερα. Τι μπορεί να κάνεις όμως ένας πεπειραμένος κατασκευαστής με μία τέτοια φθηνή «πλατφόρμα»; Και πάλι η απάντηση είναι μία και είναι η ίδια. Τίποτα περισσότερο από το να ξοδέψει λίγα λεπτά από τον χρόνο του για να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας κάποιας ρουτίνας και αν μπορεί να «κλέψει» κάποια ιδέα από τα εφέ. Κανένας σοβαρός web developer δεν χρησιμοποιεί τέτοιες φθηνές «πλατφόρμες» σαν αυτές που βρίσκει κανείς στα περιοδικά.

Τι χρησιμοποιεί λοιπόν ένας πεπειραμένος σχεδιαστής και κατά πόσο μπορεί κανείς να τον υποκαταστήσει για να μειώσει το κόστος προβολής της επιχείρησής του; Η αντίληψη αυτή είναι εξ’ αρχής λανθασμένη. Θα αναθέτατε την διακόσμηση και οργάνωση του καινούργιου καταστήματός σας στον 15χρονο ανεψιό σας; ‘Η μήπως σε κάποιον άλλον γνωστό που ασχολείται με το internet για χόμπι; Το μέσο που χρησιμοποιείται, δηλαδή το πρόγραμμα για την κατασκευή της παρουσίας σας δεν είναι αυτό που αναδεικνύει το αποτέλεσμα αλλά ο κατασκευαστής. Ο ειδικός προγραμματιστής με την ανάλογη εμπειρία στο διαδίκτυο είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τις σωστές κινήσεις για την επιτυχία. Έτσι λοιπόν δεν έχει νόημα πιο πρόγραμμα χρησιμοποιεί αλλά το τελικό αποτέλεσμα (πολλοί έμπειροι προγραμματιστές χρησιμοποιούν μόνο το σημειωματάριο των windows). Η εμπειρία του κατασκευαστή φαίνεται και από την ταχύτητα παράδοσης του έργου. Δεν θα θέλατε να πληρώνετε κάποιον για να διαβάζει και να πειραματίζεται με την επιχείρησή σας.

Με αυτές τις σκέψεις πρέπει να διακρίνει κανείς το παιχνίδι με κάποιο δωρεάν πρόγραμμα και την εισαγωγή στην κατασκευή ιστοσελίδων από την επαγγελματική παρουσίαση. Έχει τόση διαφορά όση η επιγραφή ενός παλιού καφενείου που έφτιαξε κάποιος ελαιοχρωματιστής σε σχέση με μια σύγχρονη περιστρεφόμενη διαφημιστική επιγραφή. Η επιλογή είναι πάντα δική σας !Creative Commons License
Προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων by Nikolaos Patronis is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License.
Based on a work at www.ips.gr.Print-icon SendToAFriend-icon 

active³ 5.2 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης