Κατασκευή e-shop, προοπτική και διέξοδος από την κρίση
Θεσσαλονίκη 1 Ιουλίου 2011

Λίγο έως πολύ γνωρίζουμε όλοι τη σημερινή οικονομική κατάσταση της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας και τις συνέπειες που αυτή η κρίση έχει φέρει στις συναλλαγές και στις αντοχές κάθε επιχείρισης. Σε αυτή την οικονομική συγκυρία η κατασκευή e-shop είναι η επένδυση με το χαμηλότερο κόστος και την καλύτερη ανταποδοτικότητα. Σαν εταιρία παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, η IPS έχει καταγράψει κάθε στάδιο αυτής τη κρίσης μέσα από κάθε επαγγελματική κατηγορία των πελατών και των συνεργατών της.

Διαπιστώσαμε λοιπόν πως:

  • οι εταιρίες που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια με εξωστρέφεια, που δαπάνησαν για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο στο εξωτερικό, που συμμετείχαν σε κλαδικές εκθέσεις, που λειτούργησαν ένα σωστά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop), έχουν σήμερα ικανοποιητική ροή μετρητών από αυτές τις πηγές.

  • οι εταιρίες που ήταν οργανωμένες σωστά και γνώριζαν απόλυτα τους οικονομικούς δείκτες τους και ιδιαίτερα το λειτουργικό κόστος και το κόστος παραγωγής τους, πρόλαβαν να προετοιμαστούν καλύτερα και αντέχουν μέχρι και σήμερα. Η σωστή μηχανογράφηση των εταιριών αυτών δίνει ακόμα και σήμερα λύσεις άμεσα και αποτελεσματικά καθώς με το πάτημα μερικών πλήκτρων έχουν πλήρη εικόνα για οποιοδήποτε ζήτημα.

Έτσι, αυξάνεται η προοπτική πωλήσεων ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση. Γιατί υπάρχει προοπτική και θα υπάρχει πάντα, ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Έτσι είναι τα πράγματα στη φύση και οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλα τα έμβια όντα, για όλες τις καταστάσεις και τις συνθήκες στις οποίες μπορούν αυτά να βρεθούν. Προσαρμόζεται λοιπόν κανείς και εξελίσσεται σε κάτι καλύτερο ή σβήνει για να πάρει τι θέση του κάτι άλλο. Τι χρειάζεται λοιπόν; Θεωρούμε πως πάντα πρέπει να είναι κανείς «ανοικτός» σε νέες ιδέες.

Στον δικό μας χώρο η κατασκευή e-shop ήταν για τις περισσότερες επιχειρήσεις και για πολλά χρόνια μια πειραματική προσέγγιση, κυρίως από τα νεότερα μέλη μιας οικογενειακής επιχείρισης. Όταν στο εξωτερικό μικρές και μεγάλες εταιρίες μείωναν το λειτουργικό κόστος τους μεταφέροντας διεργασίες στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την διείσδυση τους σε νέες αγορές, στην Ελλάδα η αγορά άργησε πολύ να ξυπνήσει από τον λήθαργο των επιδοτήσεων. Γιατί όσο κάποιοι επιδοτούσαν την αδυναμία, όσο το δίκτυο μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, όσο η λιανική είχε τη ρευστότητα να πληρώνει αδρά την πολυτέλεια, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η κατασκευή e-shop ήταν πολυτέλειες για τους «κομπουτεράκηδες».

Στο βαθμό που μας αφορά η εταιρία μας έχει να προτείνει τα παρακάτω:

  • να αναθεωρήσουμε όλοι τη στάση μας απέναντι στην τεχνολογία και να εκσυγχρονίσουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις αποκτώντας τις κατάλληλες εφαρμογές και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όχι τον άσκοπο εξοπλισμό που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Όχι το λογισμικό που ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες μας. Χωρίς υπερβολές και κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά στην ουσία, θέτοντας στόχους και πραγματοποιώντας μεγάλη έρευνα αγοράς. Και εδώ καλούνται όλοι να κρίνουν σωστά και να επιλέξουν για συνεργάτες τις εταιρίες εκείνες που διαθέτουν όλο «το πακέτο» και όχι απλά μια δελεαστική τιμή.

  • να ξεπεράσουμε τα σύνορα προσεγγίζοντας νέες πιο εύρωστες αγορές. Η κατασκευή e-shop σε αυτή τη περίπτωση είναι πρώτη προτεραιότητα και το διαβατήριο μας.

  • να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος χωρίς αυτό να μειώσει την παραγωγικότητα. Η συρρίκνωση δεν είναι η λύση, αντίθετα μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημία σε μια επιχείρηση. Η κατάργηση ζημιογόνων λειτουργιών, η γνώση και βελτίωση της παραγωγικότητας κάθε τμήματος, η αντικατάσταση προβληματικών λύσεων με άλλες πιο αποδοτικές και η καλύτερη οργάνωση και μηχανογράφηση μπορούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.

Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η μοιρολατρική στάση απέναντι στα προβλήματα. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι αν δεν το αλλάξουμε εμείς. Ας σηκώσουμε λοιπόν όλοι τα μανίκια και ας στρωθούμε στη δουλεία γιατί θα είναι εξαιρετικά άδικο αν δεν το κάνουμε. Έχουμε τεράστια δυναμική, γνώσεις και την ευστροφία να αντιλαμβανόμαστε γρήγορα και να ελισσόμαστε κατάλληλα. Αυτό είναι ένα πολύτιμο Ελληνικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αξιοποιήσουμε όλοι. Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται ήδη στην προεφηβική του ηλικία. Δεν είναι αργά να το υιοθετήσουμε και να διαπρέψουμε τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Η κατασκευή e-shop θεωρούμε πως είναι από τα πρώτα πράγματα που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη κάθε εταιρίας αλλά και στην καλύτερη οργάνωση της, μιας και πάντα το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι μια καλή αφορμή για αναλυτική αποτύπωση των διεργασιών μέσα σε μια εταιρία.

Στην IPS από το 1999 κάνουμε πράξη όσα υποσχόμαστε και έχουμε να επιδείξουμε εκατοντάδες επιτυχημένους δικτυακούς τόπους και ηλεκτρονικά καταστήματα. Η κατασκευή e-shop δεν είναι απλά μια διέξοδος αλλά και η μόνη προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας για να συζητήσουμε από κοντά τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που αυτή έχει.

 

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Κατασκευή e-shop, προοπτική και διέξοδος από την κρίση από τον δημιουργό Νικόλαος Πατρώνης διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .

Visit Nikolaos Patronis Google+ profile


active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης