Υπηρεσίες Internet και Ελληνική πραγματικότητα
Θεσσαλονίκη 22 Φεβ. 2005

Ίσως πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο επαγγελματικό χώρο στην σύγχρονη Ελλάδα. Ποτέ ξανά δεν ασχολήθηκαν - ή τουλάχιστον προσπάθησαν να ασχοληθούν - «επαγγελματικά» τόσοι πολλοί με ένα αντικείμενο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να προστίθενται οι «Υπηρεσίες Internet» σαν κερασάκι στην τούρτα πολλών διαφημιστών, γραφιστών, συμβούλων επιχειρήσεων και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται γενικά με την προβολή των επιχειρήσεων. Τι είναι όμως αυτές οι «υπηρεσίες Internet», πόσο καταρτισμένοι είναι αυτοί που τις παρέχουν και τι εμπειρία έχουν σε αυτό το χώρο;

Ο εντυπωσιακός και ξενικός όρος «υπηρεσίες internet» προσδιορίζει ένα σύνολο από ενέργειες και έργα που εφαρμόζονται για την επίτευξη άμεσης επικοινωνίας, την προβολή με ηλεκτρονικά μέσα, την πληροφόρηση και την οργάνωση μέσω διαδικτύου. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως επιτυγχάνονται όλα αυτά;

Η άμεση επικοινωνία είναι το κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε πρώτο. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία σαν αποτέλεσμα της σύνδεσης δύο ή περισσοτέρων υπολογιστών σε ένα δίκτυο και η μεταφορά της στο εμπόριο αποτελεί ίσως την επανάσταση της εποχής μας. Με αυτή την «υπηρεσία Internet» δόθηκε μια τεράστια - εκρηκτική σχεδόν - ώθηση στις επαγγελματικές σχέσεις, στην ανεύρεση νέων συνεργασιών και νέων πόρων μειώνοντας ταυτόχρονα και τους χρόνους διεκπεραίωσης επαφών και συναλλαγών. Οι υπηρεσίες δικτύωσης, ασφάλειας, οργάνωσης γραφείου και τηλεπικοινωνιών είναι κι αυτά με τη σειρά τους τμήματα που εντάσσονται μέσα στις «υπηρεσίες internet».

Η «ηλεκτρονική προβολή» των επιχειρήσεων ήρθε λίγο αργότερα όταν η ανάπτυξη της πληροφορικής πέρασε από τους ακαδημαϊκούς χώρους στο εμπόριο (δημιουργία του πρώτου φυλλομετρητή). Είναι ένα κομμάτι των «υπηρεσιών internet» που συνεχώς εξελίσσεται και έχει αποκτήσει το δικό του κοινό με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και κριτήρια. Εδώ γίνονται τα μεγαλύτερα λάθη γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που ασχολούνται αγνοούν την διαφορετικότητα και τη φιλοσοφία του διαδικτύου. Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι της πληροφορικής αγνοούν ή εναντιώνονται με τις τακτικές και τις μεθόδους των διαφημιστών και των ειδικών του marketing. Έτσι η «ηλεκτρονική προβολή» ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο σχολές – τάσεις χωρίς να μπορεί να βρει τη δική της ταυτότητα.

Η «οργάνωση» αποτελεί ταυτόχρονα προϋπόθεση αλλά και στόχο για πολλές επιχειρήσεις στον Ελλαδικό χώρο. Έτσι και το διαδίκτυο για άλλη μια φορά αποτελεί το έναυσμα για την ανασυγκρότηση και «τακτοποίηση» πολλών μικρομεσαίων εταιριών. Η αρχειοθέτηση, ταυτοποίηση και ομαδοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μιας επιχείρησης αποτελούν κάποιες από τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των «υπηρεσιών Internet». Ο σχεδιασμός ενός αναλυτικού επιχειρηματικού πλάνου (business plan) και η χρηματοοικονομική μελέτη είναι μερικά ακόμα προαπαιτούμενα κομμάτια του παζλ για μια επιχείρηση. Μόνο όταν η επιχείρηση είναι οργανωμένη μπορεί να πείσει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός συνεργάτη ή πελάτη στο διαδίκτυο.
 
Που απευθύνονται όμως αυτές οι υπηρεσίες; Υπάρχει αρκετό κοινό για το internet στην Ελλάδα; Σε ποιους επαγγελματικούς χώρους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με σημαντικά οφέλη;

Οι «υπηρεσίες internet» σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν θαύματα σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες αν και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το πείσμα και τις αντοχές της κάθε επιχείρησης. Υπάρχουν πάντα εταιρίες που αποτελούν εξαίρεση σε κάθε κανόνα. Στα λίγα χρόνια του διαδικτύου έχουμε δει αρκετά τέτοια παραδείγματα όπου οι πρώτοι που τόλμησαν να επενδύσουν στο διαδίκτυο κέρδισαν τις εντυπώσεις (δημιουργώντας brand name) παρόλο που το αντικείμενο της εταιρίας τους δεν είχε ικανοποιητικό αγοραστικό κοινό στο internet εκείνη την εποχή. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι σωστός και επαγγελματικός σχεδιασμός, θέληση, πείσμα, υπομονή και σωστή υποστήριξη από ειδικούς. Το internet μπορεί να ωφελήσει ακόμα και το περίπτερο της γειτονιάς μας! Αρκεί ο ιδιοκτήτης του να έχει μια καλή ιδέα, να πιστέψει σε αυτήν και να κυνηγήσει με πείσμα τους στόχους του.

Οι «υπηρεσίες internet» δεν είναι κάτι το μαγικό ή μια ακόμα εντυπωσιακή έκφραση για να «χρυσώσουν το χάπι» διάφοροι καιροσκόποι. Δεν πουλάμε οδοντόκρεμα με ασβέστιο και σας την παρουσιάζουμε με «κάλσιουμ σι έι» (Calcium – Ca είναι ο χημικός τύπος του ασβεστίου). Όσο και εάν κάποια μέσα ενημέρωσης υποβιβάζουν εσκεμμένα το διαδίκτυο και ότι αφορά σε αυτό, τελικά πρόκειται για μια επανάσταση. Η επανάσταση της άμεσης και χωρίς λογοκρισία πληροφόρησης. Με το πάτημα μερικών πλήκτρων ανοίγουμε ένα ακόμα παράθυρο στον κόσμο, φέρνοντας κοντά κάθε σημείο του πλανήτη όσο ποτέ άλλοτε, με ίσους όρους και ευκαιρίες. Οι «υπηρεσίες internet» είναι το μέσο σε αυτή την εξερεύνηση και όπως κάθε εξερεύνηση στην ιστορία είχε τις περιπέτειές της μέχρι να γίνει διαδρομή ρουτίνας. Εσείς, πριν ξεκινήσετε για το δικό σας Έβερεστ προετοιμαστείτε κατάλληλα, μαζέψτε τα σωστά εφόδια και φροντίστε να πάρετε μαζί σας ντόπιους οδηγούς.

Καλό ταξίδι!Creative Commons License
Υπηρεσίες Internet και Ελληνική πραγματικότητα by Nikolaos Patronis is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License.
Based on a work at www.ips.gr.Print-icon SendToAFriend-icon 

active³ 5.2 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης