2005 Μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούν οι Έλληνες
Θεσσαλονίκη 17 Ιουλ 2005.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τις σημαντικότερες μηχανές αναζήτησης και τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που χρησιμοποιούν περισσότερο οι χρήστες του internet στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξένες μηχανές αναζήτησης – κατάλογοι:
www.google.com
Ίσως η πιο σημαντική και αξιόπιστη μηχανή αναζήτησης παγκόσμια. Αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών που συγχρονίζονται μια φορά κάθε μήνα (Google dance) και παρέχουν το 70% σχεδόν των αναζητήσεων παγκοσμίως. Η παράθεση των αποτελεσμάτων γίνεται αξιοκρατικά ενώ οι όποιες προβεβλημένες – πληρωμένες καταχωρήσεις βρίσκονται στα δεξιά και δεν εμποδίζουν τον αναγνώστη. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ότι η μηχανή είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες και υποστηρίζει θαυμάσια τις αναζητήσεις και στα Ελληνικά!

www.yahoo.com
Ο μεγάλος ανταγωνιστής του google πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά από αρκετά χρόνια πρωτοπορίας. Στην παρούσα του μορφή είναι περισσότερο «κατάλογος» παρά μηχανή καθώς οι εγγραφές τους στηρίζονται σε ανθρώπινη παρέμβαση. Τα αποτελέσματα είναι ένα μείγμα από πληρωμένες καταχωρήσεις, διαφημίσεις και δωρεάν εγγραφές. Ο μεγάλος χρόνος που μεσολαβεί για την εμφάνιση νέων καταχωρήσεων αποτελεί τροχοπέδη και μεγάλο μειονέκτημα.

www.msn.com
Η προσπάθεια της Microsoft να καθιερωθεί και σε αυτό το χώρο. Μια αρκετά φιλόδοξη πορεία με εξαγορές μικρότερων εξειδικευμένων εταιριών που όμως ακόμα δεν έφτασε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης είναι αρκετά αξιόπιστα. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί και εδώ ο μεγάλος χρόνος που μεσολαβεί για πρωτοεμφανιζόμενες καταχωρήσεις.

www.lycos.com
Από τις πρώτες μηχανές αναζήτησης που έγιναν γνωστές στην Ελλάδα λόγω του ονόματος και του συνειρμού με το άγριο τετράποδο. Σήμερα έχει πέσει σε δεύτερη μοίρα με μόλις το 3% των αναζητήσεων στον Ελλαδικό χώρο.

www.altavista.com
Και αυτή από τις παλιές μηχανές αναζήτησης. Σήμερα κατέχει ένα ελάχιστο ποσοστό στον Ελλαδικό χώρο από παλιούς χρήστες του internet. Τα αποτελέσματα της κρίνονται ανεπαρκή καθώς τοποθετεί στις πρώτες θέσεις τις .com εταιρίες και μετά σε ακανόνιστη σειρά τα .gr domain.

www.alltheweb.com
Αξιόλογη μηχανή που όμως ανανεώνεται πολύ αργά με αποτέλεσμα οι εγγραφές της να είναι ξεπερασμένες. Τα στοιχεία της τα συγκεντρώνει από το Yahoo. Χρησιμοποιείται ελάχιστα από τους Έλληνες χρήστες.


Ελληνικές μηχανές και κατάλογοι:
www.in.gr
Ο πληρέστερος κατάλογος στον Ελληνικό χώρο έχει την υπογραφή, την εγγύηση και την υποστήριξη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Πρόκειται για ένα τμήμα του γνωστού portal που παρουσιάζει τα περιεχόμενα με αλφαβητική σειρά μέσα σε επαγγελματικές υποκατηγορίες χωρίς γεωγραφική κατανομή. Η αναζήτηση με λέξεις κλειδιά χρειάζεται ακόμα βελτίωση.

www.pathfinder.gr
Μια από τις καλύτερες ιστοσελίδες στον Ελλαδικό χώρο. Ξεκίνησε από γνώστες του internet και όπως όλα τα καλά πράγματα εξαγοράστηκε. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο καλοστημένα portal στην Ελλάδα που βρίσκεται μέσα στις πρώτες θέσεις από πλευράς επισκέψεων. Ο κατάλογος που έχει δεν προσφέρει πάντα ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς δεν γίνεται έλεγχος για μεταβολές στις ιστοσελίδες που καταχωρήθηκαν.

http://dir.forthnet.gr
Ο κατάλογος της Forthnet για τον Ελληνικό χώρο. Μια αρκετά ικανοποιητική δουλειά με γεωγραφική κατανομή των εγγραφών. Η παράθεση των εγγραφών γίνεται κατόπιν αξιολόγησης ενώ για ορισμένες εγγραφές η ανθρώπινη παρέμβαση μεγαλουργεί. Παρόλα αυτά όλοι έχουν μια θέση, πρώτα ιεραρχικά και μετά αλφαβητικά. Το θετικό είναι ότι λόγω μεγέθους ISP (η Forthnet είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος provider στην Ελλάδα) ο κατάλογος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και χρησιμοποιείται από τους Έλληνες χρήστες.

www.phantis.com
Η προσπάθεια των Ελλήνων της διασποράς. Πρόκειται για την καλύτερη ίσως Ελληνική μηχανή αναζήτησης και από τις πιο παλιές. Όταν οι άλλες έσβησαν σαν φιλόδοξα πυροτεχνήματα που δεν είχαν χρηματοδότηση, ο Phantis συνεχίζει και σήμερα ακάθεκτος και ενημερωμένος. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

www.anazitisis.gr
Η μηχανή αναζήτησης της Otenet. Αρκετά ικανοποιητική προσπάθεια που και αυτή έχει τους οικονομικούς πόρους να εξελιχθεί. Τα αποτελέσματα είναι ενημερωμένα αλλά αργεί χαρακτηριστικά η διαδικασία αναζήτησης.

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μηχανές αναζήτησης και ηλεκτρονικοί κατάλογοι παγκόσμια. Οι περισσότεροι αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια εισροής εσόδων μικρών και μεγάλων εταιριών παροχής υπηρεσιών internet. Οι εταιρίες που έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα τους προχώρησαν και σε πιο σοβαρές και επαγγελματικές λύσεις με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σκοπός του σύγχρονου σχεδιαστή ιστοσελίδων είναι να ακολουθεί τις κατευθύνσεις που ορίζουν οι μεγάλες και σοβαρές μηχανές αναζήτησης και οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι. Δεν έχει νόημα η εμφάνιση σε κάποια μηχανή που έχει διάρκεια ζωής μερικούς μήνες. Αντίθετα κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα μειώνοντας το κύρος της ιστοσελίδας που προβάλλεται.

Η IPS έχει αποδεδειγμένα την τεχνογνωσία να προωθήσει στις πρώτες θέσεις εμφάνισης κάθε ιστοσελίδα που αναλαμβάνει. Αυτό γίνεται από εξειδικευμένα στελέχη που μελετούν διαρκώς τις μεταβολές που πραγματοποιούν οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης και οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι. Η μελέτη αυτή είναι συνεχής, απαιτεί γνώσεις και τα επιθυμητά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με 24ωρη παρακολούθηση. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα μπορείτε να δείτε στο άρθρο μας σχετικά με την υπηρεσία SEO. Η υπηρεσία «βελτιστοποίησης» (SEO) είναι αποτελεσματική υπό προϋποθέσεις. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να γνωρίσετε συμπληρώνοντας απλά την φόρμα επικοινωνίας.


Σχετικά άρθρα:

 
MoreInfo-icon active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης