Τι κερδίζω με ένα εισαγωγικό Flash;
Θεσσαλονίκη 3 Μαϊου 2004

Όλοι έχουμε συναντήσει κάποια κινούμενα γραφικά που «φορτώνουν» πριν από την είσοδό μας σε μια ιστοσελίδα. Κάποια από αυτά μάλιστα ήταν πολύ εντυπωσιακά ενώ κάποια άλλα είχαν και ήχο. Πόσο αποδοτικό είναι κάτι τέτοιο για την ιστοσελίδα σας; Μπορεί ένα εντυπωσιακό εισαγωγικό (intro) flash να μεταφραστεί σε «αύξηση των πωλήσεων» ή του κύρους της επιχείρησής σας;

Με βάση την εμπειρία μας στο χώρο του Internet μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν ισχύει. Αν βάλουμε σε μια ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά του εισαγωγικού flash (intro flash) θα δούμε πως μόνο μπελάδες θα αποκτήσουμε αντί για θετικά σχόλια. Τι συμβαίνει όμως αναλυτικότερα;

1. Για την εμφάνιση του Macromedia Flash είναι απαραίτητο να βρίσκεται εγκαταστημένο το ανάλογο plug in στον φυλλομετρητή (Browser) του χρήστη. Στην περίπτωση που ο φυλλομετρητής (Browser) δεν έχει εγκαταστημένο το flash, τότε ο χρήστης πρέπει να περιμένει να «κατέβει» αυτόματα το plug in από την Macromedia (κατασκευάστρια εταιρία). Αν σκεφτούμε ότι μέχρι τότε δεν ολοκληρώνεται η ιστοσελίδα, ότι δεν έχουν όλοι γρήγορες συνδέσεις και αργεί πολύ αυτή η διαδικασία και ότι δεν υπάρχει ανάλογη ένδειξη που να μας ειδοποιεί να περιμένουμε, τότε τις περισσότερες φορές ο χρήστης απομακρύνεται από την ιστοσελίδα που έχει το εισαγωγικό flash πριν ακόμα το δει.

2. Αν υπάρχει το Macromedia Flash plug in και είναι αρκετά μεγάλο (σε μέγεθος αρχείου .swf) το εισαγωγικό, τότε ο χρήστης είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει το link «παράλειψη εισαγωγικού» που συνήθως τοποθετείται κάτω από το intro flash. Σε αυτή την περίπτωση βάλαμε ένα εισαγωγικό που μόνο εμείς και μερικοί γνωστοί και φίλοι είδαμε.

3. Αν τελικά υπάρχει το εισαγωγικό, έχουμε το plug in για να το δούμε και έχει και λογικό μέγεθος σε KB, τότε έχουμε ξαπλώσει πίσω στο κάθισμα και έχουμε απολαύσει ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με το λογότυπο της εταιρίας που πρόκειται να δούμε. Ίσως και μια εναλλαγή συνθέσεων φωτογραφίας με κάποια σλόγκαν να εμφανίζονται δραματικά με ηλεκτρονικούς ήχους. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες αλλά η φαντασία του κατασκευαστή τεράστια. Και μετά; Ωραία, εντυπωσιάστηκε ο χρήστης. Έχουμε κερδίσει ένα πρώτο χαμόγελο εκτίμησης και είναι σίγουρος ότι βρήκε μια καλή εταιρία και θα πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Γιατί για τις πληροφορίες έρχεται. Αν ήθελε special effects θα έβαζε ένα DVD με τον «πόλεμο των άστρων». Θα υπάρχει και εντυπωσιακή συνέχεια στο εσωτερικό της ιστοσελίδας; Θα βρίσκονται όλα εργονομικά στην διάθεση του; Θα βρει την πληθώρα των επιλογών να παρουσιάζονται μπροστά του με εντυπωσιακά εικονίδια και φωτογραφίες; Θα υπάρχουν μέσα στοιχεία αλληλεπίδρασης με αυτόν (όπως οι φόρμες επικοινωνίας, οι δημοσκοπήσεις, οι mailing list και κάποιο forum);

4. Δεν υπάρχει ελπίδα να εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης παρά μόνο αν το αντικείμενο σας ή η επωνυμία σας είναι πάρα πολύ γνωστά (πχ. αν είσαστε η Coca Cola ή κάποια άλλη πολυεθνική). Και αυτό γιατί οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να αναλύσουν το περιεχόμενο (κείμενα και φωτογραφίες) μέσα στο intro flash.

5. Για τους κατόχους εφαρμογής active3 πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με την τοποθέτηση εισαγωγικού flash δεν είναι ικανή η ανίχνευση της «προέλευσης πλοήγησης» (referrers) στα ενσωματωμένα στατιστικά της εφαρμογής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να εξετάσετε ξανά το κατά πόσο τελικά αποδίδει μια εισαγωγική σελίδα με flash στους λόγους για τους οποίους αποκτήσατε την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Εμείς, είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για να σας συμβουλεύσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.Creative Commons License
Τι κερδίζω με ένα εισαγωγικό Flash; by Nikolaos Patronis is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License.
Based on a work at www.ips.gr.Print-icon SendToAFriend-icon 

active³ 5.2 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης