Η Καινοτομία το Άγιο Δισκοπότηρο των επιδοτήσεων
Ακούμε να γίνεται πολύς λόγος σήμερα για τα νέα προγράμματα επιδοτήσεων που βρίσκονται σε ισχύ ή για αυτά που πρόκειται να ανοίξουν. Φυσικά όλοι μας θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις κάθε προγράμματος και ακούμε συχνά όταν συζητούμε με τους συμβούλους επιχειρήσεων που ασχολούνται με την οργάνωση του φακέλου πως η Καινοτομία είναι το ζητούμενο, το ισχυρό όπλο στην φαρέτρα κάθε πρότασης.

Η Καινοτομία ορίζεται ως «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή/και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεσης παραγωγικής, χρηστικής ή/και εμπορικής εφαρμογής». Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. 

(Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα», Βοηθητικό Σημείωμα για την Καινοτομία)

Η Καινοτομία είναι το στοιχείο που πρέπει να αναζητήσει μια επιχείρηση για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό της, να συμβαδίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τις εξελίξεις της αγοράς ή ακόμα και να τις διαμορφώσει αν οι συνθήκες και τα μεγέθη το επιτρέπουν. Η καινοτομία δεν πρέπει να είναι «δήθεν» αλλά ουσιώδης και ριζοσπαστική. Η καινοτομία μπορεί να είναι και μια σταδιακή διαδικασία που προσαρμόζεται σε υφιστάμενες λειτουργίες μιας επιχείρησης, που όμως να προσδίδει το «νέο», το «επαναστατικό», το «ανατρεπτικό» και συνάμα «βελτιωμένο» εκείνο χαρακτηριστικό που «κάνει την διαφορά».

Το διαδίκτυο εξ' ορισμού έχει πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά, τόσο διαχρονικά όσο και λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής του μέσου αυτού επικοινωνίας. Σαν τέτοιο το διαδίκτυο μπορεί να αξιοποιηθεί από πλήθος χρηστών με διαφορετικούς ρόλους, να χρησιμοποιηθεί σαν πλατφόρμα οργάνωσης, υποστήριξης και επικοινωνίας ή να παίξει ακόμα πιο κυρίαρχο ρόλο ανάλογα με την καινοτόμο ιδέα που εφάπτεται σε αυτό.

Ορισμένα παραδείγματα καινοτόμων web εφαρμογών που υλοποιήσαμε είναι:

  • σύστημα διαχείρισης στόλου ρυμουλκών για την παρακολούθηση δρομολογίων ή διαθεσιμότητας σε λιμάνια.
  • σύστημα οργάνωσης διατροφής με ενσωματωμένη βιβλιοθήκη θρεπτικής αξίας όλων των τροφών, σύστημα διαχείρισης μενού και συνταγών, σύστημα αυτόματης δημιουργίας εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής, κ.α.
  • σύστημα ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών μέσω ticket, με πρότυπα μηνύματα και στάδια υλοποίησης.
  • σύστημα δημιουργίας και διαχείρισης εκπτωτικών κουπονιών με δυνατότητα μαζικής εξαγωγής (Excel), αποστολής με email και με SMS.
  • ηλεκτρονικά καταστήματα με μηχανισμό υποστήριξης δικτύου καταστημάτων ώστε να διαμοιράζονται οι πωλήσεις λιανικής σε εξουσιοδοτημένους συνεργάτες ενός δικτύου.
  • ηλεκτρονικά καταστήματα που μπορούν να διασυνδέονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων και ERP ώστε να αντλούν τα στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων προϊόντων.
  • δικτυακούς τόπους και ηλεκτρονικά καταστήματα με συστήματα υποβοήθησης προσβασιμότητας από ΑΜΕΑ.

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις ειδικές υλοποιήσεις (custom development) που αναπτύξαμε για λογαριασμό πελατών μας. Κάθε καινοτόμα ιδέα εξετάζεται προσεκτικά από ειδικούς προγραμματιστές με εμπειρία στο web marketing ώστε πράγματι να ξεχωρίζει και να υπάρχει ισχυρός λόγος διαφοροποίησης που να προσδίδει νέα προοπτική σε μια επιχείριση.

Βασική προϋπόθεση; Να υπάρχει η ιδέα από την ίδια την επιχείριση! Γιατί τότε μόνο η επιχείριση έχει αναγνωρίσει επακριβώς τα οφέλη και την αξία της καινοτομίας, την έχει αφομοιώσει και την έχει εντάξει στις διαδικασίες της. Μια επιβαλλόμενη ιδέα όσο καινοτόμα και αν είναι δεν θα τύχει της ίδιας αποδοχής, δεν θα εφαρμοστεί σωστά με αποτέλεσμα να μην αποδώσει τα αναμενόμενα, πέρα από μερικά μόρια σε κάποια πρόταση μιας επιδότησης. Η IPS σε αυτή την περίπτωση δεν αναλαμβάνει να προτείνει νέες, μοναδικές και καινοτόμες ιδέες για ειδική και αποκλειστική χρήση μιας επιχείρισης. Έχουμε δεκάδες προηγούμενες υλοποιήσεις που κάλλιστα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό.

Οι καινοτόμες ιδέες πρέπει να πηγάζουν από την ίδια την επιχείρηση και να προκύπτουν από την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και χρόνου ή την βελτίωση μιας απόδοσης ή μιας διαδικασίας. Αν λοιπόν έχετε μια πρωτότυπη ιδέα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν Καινοτομία και θέλετε να αξιοποιήσετε το Internet σαν μέσο εφαρμογής της, τότε η IPS είναι ο αξιόπιστος συνεργάτης που μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα σας.

active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης