2008, South Sream, ανάπτυξη και Internet
Θεσσαλονίκη 1 Μαϊου 2008

Επιτέλους ήρθε η Άνοιξη, ήρθαν οι παπαρούνες και όπου και αν κοιτάξει κανείς το πράσινο ηρεμεί τις αισθήσεις. Το Σωτήριο έτος 2008 οι βροχές λιγοστέψανε, το πετρέλαιο έγινε είδος πολυτελείας, νέοι πολιτικοί άνδρες εμφανίστηκαν στο γυαλί και οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεφωνίας και internet σκάβουν την επαρχία όπου μπορούν. Γιατί σε κάποιους δήμους δεν βρήκαν σύμφωνους τους κρατούντες…

Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά; Τι παράξενοι συνειρμοί ταξιδεύουν τη φαντασία μας; Έχουμε μεθύσει από το Πάσχα και μας έμεινε; Όχι αγαπητοί φίλοι!

«Ζούμε σ' έναν κόσμο μαγικό

με φόντο την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό

Γεμάτα τα μπαλκόνια, πολιτικά αηδόνια

Υποσχέσεις και αγάπες και πολύχρωμα μπαλόνια

για ευτυχισμένα χρόνια»

Τι ωραίοι οι στίχοι του Μπάμπη Τσικληρόπουλου στο «Ελένη» και πόσο διαχρονικοί είναι τελικά!

Έχουμε κολλήσει στον καναπέ μας, αυτόν με την Ζήνα, τον Ναπολέων και τις γοργόνες! Τον ίδιο καναπέ που οι ρυθμοί της δουλειάς μας τον έκαναν κεντρικό σημείο της ζωής μας και προσδοκία στο τέλος της ημέρας. «Να πάω σπίτι» λέμε «να αράξω στο καναπέ…» Και μαζί με εμάς έχουν «αράξει» όλα σε αυτή τη χώρα. Αποχαυνωμένοι από την ηλιθιότητα της τηλεόρασης και μαλθακοί από τη πλύση εγκεφάλου των μέσων ενημέρωσης. Η Ελλάδα είναι στον «αυτόματο πιλότο» των ξένων κέντρων επιρροής και ελέγχου (βλέπε Ευρώπη, Αμερική). Και αν καμιά φορά ξεμείνουμε πίσω στην «πρόοδο» να μας δίνουν και μία στο ποπό, φιλικά πάντα και με χαμόγελο. Και εμείς γελάμε πάντα και σφίγγουμε τα χέρια πιάνοντας συνάμα τον πήχη του συνομιλητή μας με νόημα «σε στηρίζω». Μετά, αναμαλλιασμένοι και μουτζουρωμένοι από το κραγιόν, μας πληρώνουν με «κοινοτικά κονδύλια», επιδοτήσεις και «πλαίσια στήριξης».

Στην εποχή μας το πετρέλαιο λιγοστεύει, για να πας τη διαδρομή Αθήνα – Θεσ/νίκη θέλεις μισό μηνιάτικο ενώ συνεργάζεσαι πιο εύκολα με Κινέζους παρά με εταιρίες στη χώρα σου. Γιατί όλοι οι άλλοι πάνε μπροστά διάολε; Τους Γερμανούς τους ισοπέδωσαν στον πόλεμο και όμως ορθοπόδησαν, τους Ιάπωνες τους έριξαν ατομικές και τώρα ζουν στον 21ο αιώνα, τους Κινέζους τους πατούσαν με τα άρματα μάχης στην Τιενανμέν μα τώρα είναι ρυθμιστές της παγκόσμιας παραγωγής και εμάς μεταπολεμικά μας «αρμέγουν» οι ίδιες οικογένειες… Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με το internet!

Μα μεσαίωνα έχουμε και εκεί. Να είναι διαφορετικά τα πράγματα σε αυτό που άλλοι λέμε «νέες τεχνολογίες»; Γιατί; Αξίζουμε κάτι τέτοιο; Κάτσε κάτω ρε ραγιά που θέλεις και broadband. «Είχες και στο χωριό σου internet» θα κομπάσουν μερικοί. Πάρε εκεί το «έως 24Mbps» και πολύ σου είναι… Θα μας δώσουν σε λίγο καιρό και internet-τική τηλεόραση και «θα δέσει το γλυκό». Εκεί να δεις πλουραλισμό! Κάθε φαντασμένος θα φτιάχνει το δικό του κανάλι με έδρα το σπίτι του, όπως τη δεκαετία του 90. Και τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται και πάλι από διαφημίσεις του στυλ «είμαι υγρή και σε περιμένω», αστρολογικές προβλέψεις και τηλε-quiz. Και μόλις κάποιος ξεχωρίσει και «μαζεύει κόσμο» θα καταφτάσουν και οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Γιατί το αυτοκίνητο θέλει το δάνειο του. Καμία κρατική μελέτη, κανένα πρόγραμμα, πουθενά κανόνες!

Εύλογα θα ρωτήσει κανείς «μήπως τα βλέπουμε όλα πεσιμιστικά»; Γιατί αυτή η δόση απογοήτευσης; Υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα; Ειλικρινά και μετά από πολύ σκέψη νομίζω πως είμαστε τελικά πιόνια που το μόνο που ατομικά μπορούμε να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε καλύτερα τα παιδιά μας με την ελπίδα ότι θα τα πάνε καλύτερα στη ζωή τους. Για εμάς το παιχνίδι έχει χαθεί αφού οι γονείς μας δεν μας μεταλαμπάδευσαν την απαιτούμενη ποιότητα και παιδεία. Όταν κανείς σπουδάζει με την ελπίδα ότι θα λουφάρει από τα 30 του σε μια θέση στο δημόσιο, τότε «αξίζουμε ότι μας συμβαίνει». Και δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία σε αυτό. Άλλοι λαοί πέρασαν χειρότερα και τα κατάφεραν. Εμείς κάθε φορά δείχνουμε με θεατρική χάρη το αρχαίο μας παρελθόν. «Ωιμέ… να αυτομαστιγωθώ τώρα ή αργότερα»;

Δώστε λοιπόν στα παιδιά σας την παιδεία για να μπορούν να ξεχωρίζουν την αρετή από τη σαπίλα, την ποιότητα από την παρακμή, τη δημιουργία από τη μεσιτεία, την ελευθερία από την ασυδοσία. Βάλτε στο σπίτι σας το internet σαν μια παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια και δείξτε τους πρώτοι εσείς τα καλά και τα κακά αυτού του κόσμου μέσα από την οθόνη, πριν τα δούνε μόνα τους στη ζωή. Χαρίστε τους χρόνο για να ζήσουν την παιδική τους αθωότητα, το παιχνίδι και την περιπέτεια. Μην τα αφήσετε απροστάτευτα όπως δεν θα το κάνατε ποτέ αυτό και στη ζωή. Το internet δεν είναι κακό όπως το παρουσιάζει η τηλεόραση. Είναι πληροφορία που θα πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι να την χειριζόμαστε και να την αξιοποιούμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Εκπαιδεύστε τα παιδιά να μπορούν να φιλτράρουν σωστά και με αξίες όσα υπάρχουν τριγύρω τους.

«Η σοφία πουλιέται και αγοράζεται όπως και τα άλλα πράγματα. Όσα ξοδέψεις, τόσα θα μάθεις!», Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833).

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο 2008, South Sream, ανάπτυξη και Internet από τον δημιουργό Νικόλαος Πατρώνης διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .
Βασισμένο σε έργο στο www.ips.gr.

Visit Nikolaos Patronis Google+ profile


active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης