Το Internet την ώρα μηδέν
Θεσσαλονίκη 12 Φεβρουαρίου 2012

Σε μια Ελλάδα που ζει σε δανικό χρόνο ο κόσμος της πληροφορικής δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος. Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε την κατάσταση, την ξέρουμε όλοι αφού την ζούμε καθημερινά σε όλο της το «μεγαλείο». Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για τις ευθύνες, τα λάθη, τις παραλήψεις και τους κάθε λογής υπαίτιους. Πέρα από τους όποιους συναισθηματισμούς, τις εκρήξεις οργής και αυτές του ψευτοεθνικισμού, είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί το μέλλον. Αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον!

Αρκετές φορές στο παρελθόν τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες πιο ισχυρές χώρες αντιμετώπισαν ανάλογες σκληρές συνθήκες. Ίσως μάλιστα κάποιες καταστάσεις και συνθήκες ήταν παρόμοιες, ενδεικτικό του ότι δεν διδαχτήκαμε από την ιστορία. Αλλά η λήθη είναι γενικότερο πρόβλημα.

Αυτή τη φορά όμως υπάρχει ένα σοβαρό βοήθημα που μπορεί να αξιοποιηθεί για γρήγορη ανάκαμψη. Το βοήθημα αυτό είναι η ταχύτητα της επικοινωνίας. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ώσμωση ανάμεσα στους λαούς, στις ιδέες και στην πληροφορία. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι έχει συμβάλει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας το Internet. Ο παγκόσμιος ιστός έγινε το νευρικό σύστημα αυτού του πλανήτη, που σιγά σιγά ξυπνάει από το κόμμα και αντιδρά, κινείται και κλωτσάει σπασμωδικά στο όποιο ερέθισμα. Και κάποιες φορές κλωτσάει δυνατά μα είναι από την νάρκωση!

Πέρα από την όποια «μεταφορά» η επανάσταση του Internet συμβαίνει σε ολοένα και περισσότερες πτυχές της ζωής μας καθημερινά. Επικοινωνούμε μέσω Internet, συνεργαζόμαστε μέσω Internet, , ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε και ζούμε στον κόσμο του Internet. Και όλα αυτά για να ικανοποιήσουμε μια εσωτερική ανάγκη επικοινωνίας και εξερεύνησης.

Τελικά είναι το Internet η διέξοδος που αναζητούμε ή είναι απλά ένα placebo που θα μας καθησυχάσει; Μετά από δώδεκα χρόνια στο χώρο του Internet η απάντηση για εμάς είναι αυτονόητη. Ναι, το Internet είναι το δίκτυο πάνω στο οποίο πρέπει να βασιστούμε για να ξεφύγουμε από την κρίση! Το Internet περιέχει την γνώση, την πιο πρόσφατη πληροφορία, τον πλουραλισμό των απόψεων για να μπορέσουμε να κρίνουμε καλύτερα και την αστραπιαία ταχύτητα που χρειαζόμαστε για να πάμε γρήγορα μπροστά.

«Ωραία όλα αυτά θα πει κανείς, αλλά μου ακούγονται κομμάτι γενικόλογα. Θέλω δράση! Έχω μια μικρή επιχείρηση και θέλω να μου δείξει κανείς μια λύση χειροπιαστή και εφαρμόσιμη». Και δεν θα είστε ο μόνος! Χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι αναζητούν διέξοδο και ελπίδα. Αυτή τη φορά όμως δεν υπάρχει ο «από μηχανής Θεός» γι' αυτό και πρέπει ο καθένας να αναλάβει δράση μόνος του, συντεταγμένα όμως και σε αρμονία με το γενικότερο σύνολο.

Ας δούμε τρία βασικά πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν:

1. Στρατηγική

Πριν ξεκινήσουμε και εντείνουμε την προσπάθεια μας πρέπει η ενέργεια μας να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους, διακριτούς και εφικτούς μικρούς στόχους. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να «σπάσουμε» το γενικότερο σχέδιο μας σε μικρά κομμάτια που θα μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα και να πετύχουμε την ολοκλήρωση τους. Το Internet μπορεί να βοηθήσει στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών, στην καταγραφή των σταδίων, στον απολογισμό και την αναφορά προόδου, στην ενημέρωση και στην έρευνα αγοράς. Για παράδειγμα, το να δημιουργήσει κανείς μια ιστοσελίδα απλά για να υπάρχει δεν θα προσφέρει πολλά στην επιχείριση του. Θα πρέπει πριν από την ανάθεση της σε μια κατασκευάστρια εταιρία να έχει κατασταλάξει και σχεδιάσει στόχους, στρατηγική και μέθοδο.

2. Συνεργασία

Είναι καιρός να απλώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλο. Και να το κάνουμε με χαμόγελο, με καλή πίστη και συναδελφικότητα. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα από όσα έχουμε ήδη καταφέρει μέχρι σήμερα. Και προφανώς, από όσα βλέπετε γύρω σας, το «σήμερα» δεν αρκεί. Είναι καιρός να πάμε λοιπόν στον ανταγωνιστή μας και να δούμε τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν, όχι τι μας χωρίζει. Η εποχή επιβάλει συνέργειες με διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους. Είναι θέμα φυσικής επιλογής. Αυτοί που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τους εγωισμούς και τις μικρότητες τους θα παραμείνουν και θα ευημερήσουν. Οι υπόλοιποι θα συρρικνωθούν αφού η κοινωνία και η αγορά θα τους αποβάλει. Και πάλι το Internet θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία και την προβολή αυτών των συνεργιών.

3. Διάρκεια

Η προσπάθεια για ανάκαμψη θα είναι μια διαρκής διαδικασία χωρίς τέλος. Ναι χωρίς τέλος! Δεν υπάρχει κάποια προθεσμία όπου λήγει το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής μας. Αντίθετα, αναπροσαρμόζεται συνέχεια και επανεκτιμούνται οι παράμετροι και οι συνθήκες της κοινωνίας και της αγοράς. Ποτέ δεν τελειώνει η προσπάθεια για βελτίωση, για ανάπτυξη, για το καλύτερο. Η δημιουργία είναι βασικό στοιχείο της ζωής. Γι' αυτό και δεν θέλει άγχος η προσπάθεια. Όποτε γίνει, αρκεί να βρίσκεστε στο σωστό μονοπάτι με σωστές ιδέες και κίνητρα. Και εδώ η πληροφορία που φέρει μαζί του το Internet είναι πολύτιμη και καθοριστική για να παρθούν γρήγορες αποφάσεις ή διορθωτικές ενέργειες κατά την πορεία. Θέλει τιμόνι στο καράβι, πείσμα και αντοχή.

Βάλτε τώρα όλα τα παραπάνω σε οποιαδήποτε επιχειρηματική απόπειρα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Όποιο και αν είναι το αντικείμενο της δραστηριότητας σας, βάλτε μικρούς εφικτούς στόχους, συνεργαστείτε με άλλους και επιμείνετε αρκετά, κάποιες φορές ακόμα και σε πείσμα των καταστάσεων και των συνθηκών που επικρατούν. Δεν μας φταίει που το Internet είναι αργό στην Ελλάδα, που το κράτος είναι απών, που οι τράπεζες είναι στον κόσμο τους. Θα ζήσουμε και έτσι. Μας φταίει που δεν μας έδειξε ποτέ κανείς πως γράφεται μια πρόταση συνεργασίας, πως προωθούμε την εταιρία και τα προϊόντα μας με σύγχρονο τρόπο και όχι με τον τρόπο του παππού μας και πως αξιολογούμε και επιβραβεύουμε τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας. Μας φταίει η αδράνεια που δείξαμε όλα αυτά τα χρόνια γιατί κάποιοι μας έπεισαν ότι είμαστε ξεχωριστοί ή ακόμα χειρότερα γιατί τάχα δικαιούμασταν το σύμπαν στο πιάτο. Η Ελληνική αγορά όπως και η κοινωνία έχει μείνει πίσω και τρέχει να προλάβει την σύγχρονη εποχή. Εκεί πρέπει να βοηθήσουμε όλοι και το Internet αποτελεί το σχολείο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ώρα μηδέν έχει κιόλας περάσει... είμαστε στο +1 κυρίες και κύριοι. Ξεκινάμε, καλό μας ταξίδι!

12:01

 

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Το Internet την ώρα μηδέν από τον δημιουργό Νικόλαος Πατρώνης διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .
Βασισμένο σε έργο στο www.ips.gr.

Visit Nikolaos Patronis Google+ profile

active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης